2007. október 3., szerda

12. emberek és fotonok

Müller Péter írja a Titkos tanítások / Alapkérédsek és végső válaszok (Jonathan Miller kft kiadó, 2003) című könyvében:
Akik szeretik egymást, azoknak nem lehetnek titkaik, mert látják egymást nemcsak ma, holnap és holnapután, de ezer inkarnáció múlva is látják, és tévedhetetlenül fölismerik egymást. Bármilyen jelmez és maszk mögött is: ő az! Ismerem!.
Csakhogy Müller szerint valami miatt egyre kevesebb ilyen kapcsolat van, és ilyen szempontból a fotonok is képesek megszégyeníteni az embereket. Müller azt írja: Einstein, Podolsky, és Rosen gondolatkísérletét 1972-ben Clauser és Freedman kísérletileg is igazolták: a világ különböző alkotóelemeinek egységét "szuperlumináris összekötöttségnek" nevezték, ami azt jelenti:
egy ikerfoton mozgásának megváltoztatásával a másik foton pörgése is megváltozik, azonnal, a fénysebességnél is gyorsabban, tehát egyidejűleg. Még akkor is, ha a két "ikerfoton" ellenkező irányú végtelenbe repül. Erről azért nem beszélek szívesen, mert csak az a szomorú tény derül ki belőle, hogy a fotonok még szeretik egymást, csak az emberek nem. S ezt a könyvet nem a fotonoknak, hanem az embereknek írom.
Nos, elgondolkodtató.
Bár... ízlések és pofonok.
Vagyis emberek és fotonok.
Illetve embere és fotonja válogatja.
De lehet, hogy a fotonok valóban nem válogatnak:-)

Címkék: ,

3 megjegyzés:

Időpont: 2007. október 3. 9:57 , Anonymous Névtelen írta...

hm. elmélet és gyakorlat. nem tudom, hogy működne egy olyan kapcsolat, amiben nincsenek titkok, amiben ay egyéniségek összefolynak.

 
Időpont: 2007. október 4. 1:57 , Blogger Éosz írta...

Na, persze. Természetesen - mint minden más állítással, ezzel is - lehet vitatkozni. Én magam is vitatkozom a könyvnek sok más részével is, de nem is az volt a cél, hogy alapigazságot osszak meg veletek (ami szerintem nem is létezik), hanem hogy hadd lássam, ki mit gondol erről.

 
Időpont: 2007. október 6. 1:29 , Anonymous Névtelen írta...

persze, ez világos.

 

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal